Friday, January 01, 2010

Kohlberg

Bij Tarija, niet ver van de grens met Argentinië, bevindt zich de enige wijnstreek in Bolivia. De grootste wijnproducent is Kohlberg. Paula, Arthur en ik maakten een wijntoer. De eerste stop was bij de fabriek van Kohlberg, de Bodegas y Viñedos "La Cabaña", waar de wijn wordt gerijpt en gebotteld. De wijn wordt eerst gemaakt in grote, moderne ketels van Franse makelij.

Daarna rijpt het in houten vaten. Wat tijdens de toer niet werd verteld is dat er onlangs (juli 2009) door de Bulgaarse douane vloeibare cocaïne werd aangetroffen in flessen Kohlberg. Het bedrijf reageerde geschokt en verklaarde er niets mee te maken te hebben (waarschijnlijk klopt dat ook wel).

De oprichter, Julio Kohlberg, is een Boliviaan van Duitse afkomst. Hij stichtte het bedrijf in 1963. De eerste druiven haalde hij uit Argentinië. Tegenwoordig komen de meeste druiven uit Frankrijk. Julio is nu in de negentig. Alle kinderen en kleinkinderen werken in de zaak. De productie is ongeveer 3,2 miljoen liter wijn per jaar. De wijn wordt onder meer naar Europa geëxporteerd (ook naar Nederland). Arthur inspecteerde de lopende band en zag dat het goed was.

Zo'n 15 kilometer buiten de stad, liggen in de vallei de plantages, met in het midden een prachtige hacienda.

Hier kregen we uitleg over de druiventeelt. Het unieke van deze Boliviaanse wijn is dat de druiven groeien op een hoogte tussen de 1.800 en 2.070 meter. De gemiddelde temperatuur in deze streek is 18 graden, gedurende het hele jaar. Voor druiventeelt is dat zeer goed. Daarom is de wijn uit Tarija van zeer hoge kwaliteit. De wijn van Kohlberg kan zich meten met de beste Argentijnse wijnen.


In totaal heeft Kohlberg zo'n 115 hectare voor de druiventeelt. Hier worden verschillende Franse soorten verbouwd, zoals Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah, Barbera, Grenache, Carignane, Merlot, Alicante, Chardonnay, Macabeo, Parrellada, Semillón en Ugni Blanc. De meer traditionele druivensoorten, waarmee het bedrijf ooit begon, zoals Muscat de Alexandria, worden nog steeds gebruikt voor de tafelwijnen van Kohlberg.

Aan het begin van elke rij is een roos of een andere bloem geplant. Dat is in eerste instantie niet voor de sier. Als er beestjes zijn, zullen deze zich als eerste op de roos werpen. De telers kunnen dan tijdig maatregelen nemen om de druiven te beschermen.


Uiteraard wilden we zelf ook wel eens wat proeven. Dat kon op de bodega, met wat kaas en olijven, in een prachtige omgeving.

We vervolgden onze trip om te stoppen bij La casa vieja, het " oude huis", waar de plaatselijke, meer traditionele boerenwijn te proeven is. Deze was naar onze smaak wel een beetje (veel) te zoet. Hier wordt de wijn nog op de traditionele manier gemaakt, waarbij de druiven met de voet worden geplet. De druiventeelt werd in de zeventiende eeuw geintroduceerd in Bolivia door de Jezuïeten. Ze hadden de wijn nodig voor de mis en natuurlijk ook om met smaak te drinken bij de maaltijd. Onze gidsen maakten terwijl wij proefden traditionele muziek en vertelden grappen en legendes uit de streek.

Ter afsluiting maakten ze nog wat muziek in de tuin, met de bergen op de achtergrond. Onze gidsen maken deel uit van een groep van tien jonge inwoners die deze toers organiseren. Dat doen ze heel leuk.



1 Comments:

At 10:00 AM, Blogger madre joke said...

Lieve Jeroen,

Mmmm dat lijkt me lekker!
Als ik in de grote stad ben, ga ik zoeken naar deze wijn om te proeven en van te genieten. Aangezien ik jullie voor "kenners" aanzie, ga ik af op jullie ervaringen.
Jullie hadden een mooie, gezellige, lekkere en
muzikale dag samen.

Proost en de groetjes van madre Jke

 

Post a Comment

<< Home